Wat zeggen datumlabels over de kwaliteit van het product?

Wanneer is iets te oud?

Wanneer je je voedingsmiddelen en non-food producten online of in je plaatselijke supermarkt koopt, is het logisch dat je als consument de verschillende datumlabels op het product goed in de gaten houdt. Hoe lang is het product immers houdbaar?

In de categorie levensmiddelen is datumetikettering verplicht, met een paar uitzonderingen, zoals fruit en producten die op zich niet te oud worden. De informatie moet zowel gemakkelijk te lezen zijn als op het grootste oppervlak worden geplaatst, zodat de consument een weloverwogen keuze kan maken voor de aankoop.

Bij datumetikettering worden de termen "Ten minste houdbaar tot" of "Ten minste houdbaar tot" en "Te gebruiken tot" gebruikt.

De vermelding "Ten minste houdbaar tot" moet altijd worden beschouwd als een indicatie van de productkwaliteit. Als je het product vóór deze datum gebruikt, weet je dat het product van een bepaalde kwaliteit is. Als de datum wordt overschreden, is het product misschien nog goed, maar kan de kwaliteit achteruitgaan.
Het is echter niet nodig om een product dat de "Ten minste houdbaar tot"-datum heeft overschreden, onmiddellijk weg te gooien. Als het product ongeopend is en volgens de instructies van de fabrikant is bewaard, kan het nog steeds zonder problemen werken.

De "uiterste gebruiksdatum" geeft aan wanneer het product niet meer gebruikt mag worden en dus weggegooid moet worden. Na deze datum is het product waarschijnlijk van zo'n slechte kwaliteit dat het bij gebruik of consumptie schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dit geldt vooral voor voedingsmiddelen.

Maar hoe zit het met producten zoals mondwater en tandpasta - kunnen die te oud worden?

Voor productcategorieën zoals mondwater, tandpasta en soortgelijke producten zijn de vereisten voor datumetikettering niet zo streng als voor voedingsmiddelen. Verschillende fabrikanten kiezen er echter nog steeds voor om de verschillende datumetiketten op hun producten te gebruiken om het ontwerp van hun producten in hun respectieve markten te controleren.

Het is ook mogelijk dat de smaak, consistentie of effectiviteit van de afzonderlijke ingrediënten van het product na verloop van tijd verandert, dus technisch gezien kunnen dit soort producten verouderd raken. Het gebruik van tandpasta of mondwater waarvan de 'Ten minste houdbaar tot' of 'Te gebruiken tot' datum is verstreken, is echter niet zo gevaarlijk voor de gezondheid als bijvoorbeeld voedsel.

Vanuit milieuoogpunt is het zelfs de moeite waard om de producten te gebruiken als ze een beetje te oud zijn. Meestal zijn de producten nog volledig bruikbaar als de verpakking niet is geopend en het product op de juiste manier is bewaard. Als je nog steeds vindt dat je tandpasta een beetje vies smaakt, kun je er altijd voor kiezen om het te gebruiken als schoonmaakmiddel of iets dergelijks. De kans is echter groot dat je niet eens doorhebt dat hij te oud is.