Moet ik kiezen voor een tandpasta met of zonder fluoride?

Als je op MundFrisk kijkt, vind je tandpasta's met en zonder fluoride. Misschien heb je al gehoord dat er een levendige discussie gaande is tussen wetenschappers, tandartsen en consumenten over de keuze voor het ene of het andere middel.

Op MundFrisk willen we het volledig aan jou overlaten om de uiteindelijke keuze te maken. In dit artikel proberen we je echter inzicht te geven in de voor- en nadelen van fluoride om je te helpen de juiste keuze te maken.

Maar weet je eigenlijk wel wat fluoride is en waarom het in tandpasta wordt gebruikt?

Fluoride - de optimale bescherming tegen tandbederf

Fluoride is een mineraal dat zowel in ons skelet als in de natuur voorkomt, waaronder in ons drinkwater. Het wordt sinds de jaren 1950 door tandpastafabrikanten gebruikt om tandbederf te voorkomen. De reden hiervoor is dat fluoride een opmerkelijk vermogen heeft om het tandglazuur te versterken en zo de ontwikkeling van cariës tegen te gaan.

Dit is een verklaring waar de Deense Dental Association volledig achter staat, dankzij grondig onderzoek naar tandweefsel en ziektebeelden in het artikel "Fluoride in tandheelkundige producten kan niet worden gelijkgesteld aan gefluoreerde stoffen" in Tandlægebladet januari 2020 door Line Staun Larsen.

Voor- en nadelen van fluoride

Fluoride wordt verondersteld de reden te zijn waarom het aantal gevallen van tandcariës in de westerse wereld de afgelopen decennia is afgenomen. Maar zoals met alles zijn er voor- en nadelen aan het gebruik van fluoride.

In grote hoeveelheden kan fluoride vergiftiging veroorzaken en daarom is er veel aandacht voor de hoeveelheid en de noodzaak van het gebruik van fluoride in tandpasta. De hoeveelheden in fluoridetandpasta's zijn echter klein genoeg om niet schadelijk te zijn. Tandlægebladet schrijft:

"Een klein kind moet meer dan drie tubes gewone tandpasta met fluoride per keer consumeren en een volwassene meer dan 15 tubes voordat het fataal is. Gelukkig zijn er maar heel kleine hoeveelheden fluoride nodig om caries onder controle te houden", aldus Tandlægebladet januari 2020, het artikel "Fluoride in tandheelkundige producten kan niet worden gelijkgesteld aan fluorhoudende stoffen" door Line Staun Larsen.

Er is echter een algemene focus op het onderzoeken of fluoride schadelijk kan zijn voor het menselijk organisme - zelfs in kleine hoeveelheden - en of de huidige aanbevelingen geschikt zijn met betrekking tot dit risico.

Tot nu toe zijn er echter nog geen wijzigingen aangebracht en wordt er gewoon aanbevolen om de tandpasta te gebruiken zoals aangegeven door de fabrikant. Je kunt hier meer over lezen bij de Deense consumentenraad Tænk, die regelmatig schadelijke chemicaliën in consumentenproducten test.

Fluoride, fluoride en gefluoreerde stoffen

Het is goed dat consumenten zich zorgen maken over wat ze in hun mond stoppen. Soms kunnen er echter verkeerde interpretaties ontstaan door een gebrek aan kennis over het onderwerp, zoals in het geval van fluoride in tandpasta.

Technisch gezien wordt fluoride "fluoride" genoemd en het wordt vaak ten onrechte geassocieerd met gefluoreerde stoffen, ook bekend als PFAS. Het zijn echter twee verschillende dingen. Terwijl fluoride een mineraal is, zijn gefluoreerde stoffen chemische verbindingen die worden gevonden in wasmiddelen en worden gebruikt om bijvoorbeeld regenkleding waterafstotend te maken. Deze stoffen worden als schadelijk beschouwd omdat ze zich na verloop van tijd ophopen in het lichaam en het milieu en worden daarom ook wel eeuwigdurende chemicaliën genoemd.

Krijg ik hetzelfde effect met een tandpasta zonder fluoride?

Verschillende tandpastafabrikanten bieden fluoridevrije tandpasta's aan om tegemoet te komen aan de behoefte aan schonere producten. Deze tandpasta's kunnen een vergelijkbaar effect geven als tandpasta's met fluoride, maar de bescherming tegen gaatjes zal niet van hetzelfde niveau zijn zonder fluoride. Daarom moet je misschien extra grondig poetsen en de consumptie van zoetigheden beperken.

Waar geef je de voorkeur aan? Of je nu kiest voor tandpasta met of zonder fluoride - of liever beide gebruikt - op MundFrisk zit je goed.

Bekijk ons brede assortiment tandpasta's met en zonder fluoride

Of je nu liever tandpasta met of zonder fluoride gebruikt, wij hebben het voor je: