Prothetische lijm

Sommige mensen dragen hun kunstgebit zonder dat ze extra hold nodig hebben, maar veel mensen vinden het prettig als hun kunstgebit extra goed op zijn plaats wordt gehouden. Dit kan met gebitslijm - ook wel 'kunstgebit adhesive' genoemd. Kunstgebitlijm is verkrijgbaar als crème, in poedervorm of als strips. Kunstgebitten passen beter in de mond en veel dragers van kunstgebitten vinden het makkelijker om te praten, smile en te eten. Dit kan uiteindelijk leiden tot een betere kwaliteit van leven.

Wie kan kunstgebitlijm gebruiken?

Zoals de naam al doet vermoeden, worden kunstgebitlijmen gemaakt voor mensen met een kunstgebit. Ze worden meestal gebruikt door mensen bij wie sommige of al hun tanden zijn verwijderd. Het kunstgebit is eigenlijk gemaakt om uit zichzelf op zijn plaats te blijven zitten, maar de kleefstof heeft nog veel meer functies naast het bieden van meer hold in de mond.

Als je voedsel wilt eten dat moeilijker te kauwen is, gevoelig tandvlees hebt of last hebt van zweertjes in de mond, helpt de lijm. De extra hold is echter ook gunstig omdat het je meer vertrouwen geeft dat de prothese blijft zitten waar hij hoort te zitten. Perfect voor situaties waarin je je als prothesegebruiker ontspannen en zelfverzekerd wilt voelen.

Soorten prothetische lijm en kleefstof

  • Kleeflijm - de meest gebruikelijke keuze.
  • Kleefpoeder - poedervorm die water in de mond opneemt en hecht.
  • Kleefstrips - deze worden rechtstreeks op de prothese bevestigd.

De kleeflijm is over het algemeen goed voor alle soorten gebruikers. Het kan echter wat oefening vergen om de juiste hoeveelheid en techniek te vinden.

Kleefpoeder is het meest geschikt voor een mond die niet droog is. Dit komt omdat het droge poeder aan het mondwater blijft kleven.

Kleefstrips zijn slim omdat je niet hoeft na te denken over de hoeveelheid, je hoeft ze alleen maar aan de prothese te bevestigen.

Hoe de producten werken

De verschillende soorten producten werken op iets verschillende manieren. Over het algemeen werken de producten door het kunstgebit aan de mondholte te hechten. Het vocht in de mond zorgt voor een soort membraan dat de prothese en het tandvlees/de mondholte afsluit. De kleefstof fixeert de prothese en zorgt voor een extra sterke hold.

De kleefstof helpt ook om voedseldeeltjes buiten te houden, zodat ze niet tussen de prothese en het tandvlees komen. Als dit gebeurt als er geen kleefmiddel wordt gebruikt, kan dit irritatie, pijn en ongemak veroorzaken. Voedsel tussen kunstgebit en tandvlees kan ook geur- en smaakproblemen veroorzaken als het lang blijft zitten. Veel van de producten zijn antibacterieel, wat ook bijdraagt aan een frissere adem.

Lijm aanbrengen

We hebben een kleine step-by-step gids gemaakt voor het aanbrengen van de kleefpasta:

  1. Maak de prothese goed schoon, poets je tanden en reinig de mondholte.
  2. Zorg ervoor dat de prothese volledig droog is voordat u de kleefstof aanbrengt.
  3. Breng de lijm in kleine stroken aan op het oppervlak van uw prothese (het oppervlak dat uw mondholte en gehemelte raakt) - zonder dat de lijm te dicht bij de randen van de prothese zelf komt.
  4. Druk de prothese op zijn plaats en hold het een tijdje, eventueel bijten voor een paar seconden
  5. Wacht 15 tot 30 minuten time voordat u gaat eten en drinken om er zeker van te zijn dat de prothese in de best mogelijke positie zit.

Het is super belangrijk voor zowel de hygiëne als de functie van de prothese dat de lijm wordt verwijderd telkens wanneer u klaar bent met het gebruik van de prothese.

Zijn er gevallen waarin u geen lijm moet gebruiken?

Als u vindt dat uw kunstgebit uit zichzelf niet goed in uw mond past en te los lijkt te zitten, kan het zijn dat kunstgebitlijm niet voldoende is. Een kunstgebit zoals dit is bedoeld om uit zichzelf te blijven zitten. Dus als u vindt dat uw kunstgebit iets te los zit, is het aan te raden om naar uw tandarts te gaan en het aan te laten passen.

Daarnaast kunnen sommige mensen allergisch zijn voor de ingrediënten in de lijm. Als u ongemak ervaart, stop dan onmiddellijk met het gebruik en ga naar uw tandarts.