Snurken - bestaat er een wondermiddel?

Word je vaak midden in de nacht wakker met de mededeling dat je weer snurkt?

We zijn het er allemaal over eens dat snurken niet het meest optimale scenario is, omdat het je omgeving snel kan verstoren en onrustige nachten kan veroorzaken. Gewoon snurken - ook wel primair snurken genoemd - is als zodanig niet gevaarlijk en kan daarom het beste worden gekarakteriseerd als een ergernis.

Zijn er producten tegen snurken?

Op Mundfrisk.dk hebben we verschillende producten om snurken tegen te gaan in de categorie "Stop snurken". Van verschillende producten is bewezen dat ze een zeer goed effect hebben. Het is echter ook belangrijk om te beseffen dat wat voor de ene persoon werkt, niet noodzakelijkerwijs voor jou hoeft te werken. Snurken kan worden veroorzaakt door een aantal verschillende factoren en daarom kan het nodig zijn om te experimenteren met verschillende producten.

Tegelijkertijd is het zinvol om jezelf vertrouwd te maken met wat in elk geval snurken veroorzaakt. Vaak kun je de oplossing vinden door bijvoorbeeld je slaaphouding of leefgewoonten te veranderen. Het is algemeen bekend dat snurken vaker voorkomt als je op je rug ligt en alcohol, roken en overgewicht kunnen allemaal triggers zijn.

Het is dus moeilijk te zeggen of er een wondermiddel is voor jouw specifieke geval - zoals ik al zei, wat werkt is heel individueel. Als je aan slaapapneu lijdt, is dat een veel ernstigere aandoening die medische hulp vereist.

Waarom snurk ik?

Dus waarom klinken sommige mensen midden in de nacht als een luide stoomwals, terwijl anderen recht op hun matras kunnen gaan liggen en geruisloos dromenland kunnen binnendromen?

Als je slaapt, treedt er een natuurlijke spierontspanning op en vernauwen de bovenste luchtwegen zich. Dit betekent dat er simpelweg minder ruimte in je keel is voor de lucht die je inademt. De trillingen in de verschillende delen van de keel worden waargenomen als snurkgeluiden. De vernauwing van de luchtwegen zelf is dus de oorzaak van snurken. Zoals gezegd zijn er echter verschillende factoren die snurken kunnen uitlokken.

Poliepen, sinusitis, verkoudheid en allergische reacties kunnen er allemaal voor zorgen dat de luchtwegen nauwer worden dan normaal. Je kunt ook een natuurlijke fysiologie hebben die snurken bevordert. Denk hierbij aan vergrote amandelen, een kleinere onderkaak of een vervormd neustussenschot. Leeftijd en een grotere hoeveelheid vetweefsel kunnen ook een rol spelen.

Als fysiologie niet de oorzaak is, kun je eenvoudige oplossingen proberen, zoals proberen een regelmatig slaappatroon te creëren en verstopping van neus en keel vermijden.

Wanneer moet je extra aandacht besteden aan snurken?

Je moet extra aandacht besteden aan je snurken als er sprake is van een aandoening die bekend staat als luchtwegobstructie.

De ergste aandoening is obstructieve slaapapneu, waarbij de luchtweg tijdens de slaap meerdere keren geheel of gedeeltelijk wordt afgesloten, wat kan aanvoelen als verstikking. De apneus kunnen enkele seconden tot enkele minuten duren. Het is een aandoening die de slaap sterk verstoort en een daling van het zuurstofgehalte in het bloed veroorzaakt. Bij slaapapneu voel je je 's ochtends extra moe.

Je moe en uitgeput voelen zijn vaak enkele van de symptomen waar je op moet letten bij slaapapneu. Je kunt echter ook allerlei andere symptomen ervaren, zoals prikkelbaarheid, depressie, hoofdpijn en verminderde concentratie.

Als je snurken het gevolg is van slaapapneu, is het niet iets dat behandeld kan worden met producten van Mundfrisk.dk. In plaats daarvan moet je je arts raadplegen, die de nodige onderzoeken kan uitvoeren.