Waarom zou ik kloofborstels gebruiken?

Tandenpoetsen is de belangrijkste stap in het reinigen van je tanden - maar het zou niet de enige moeten zijn.

Je tandenborstel is geweldig voor het reinigen van de grote oppervlakken en het verwijderen van de ergste etensresten, waardoor je een frisk gevoel in je mond krijgt. Er kan zich echter ook veel vuil verstoppen in de tussenruimtes, dus u kunt er niet altijd op vertrouwen dat uw tandenborstel het werk doet.

Daarom moet u uw poetsbeurt aanvullen met flossdraad of interdentale ragers die ontworpen zijn om in de interdentale ruimtes te komen. Deze kleine interdentale ragers zijn er in verschillende uitvoeringen, maar de functie is hetzelfde: Je pakt het kleine handvat vast en laat de rager glide in en uit de interdentale ruimte gaan. Je moet de rager glide een paar keer in elke opening laten komen.

Wat gebeurt er als je geen ragers gebruikt?

Gaatjesborstels - geweldig om tandplak te voorkomen

Als u uw interdentale ruimtes niet reinigt, is de kans groter dat u last krijgt van tandplak.

Als u de bacteriële opbouw op en rond uw tanden en tandvlees niet verwijdert, kan er bacteriële opbouw, ook wel tandplak genoemd, ontstaan. De zure inhoud kan schadelijk zijn voor het glazuur en uiteindelijk gaatjes en tandbederf veroorzaken.

Tandplak kan ook gemineraliseerd raken en zich ontwikkelen tot tandsteen, waardoor de tanden geel verkleuren. Tandsteen kan net als tandplak tandbederf veroorzaken, maar het kan ook bijzonder hard zijn voor het tandvlees en resulteren in verschillende ontstekingsaandoeningen, waaronder parodontale aandoeningen, die in het ergste geval kunnen leiden tot tandverlies.
Ontstekingen in het tandvlees kunnen zich ook verspreiden naar de bloedbaan en de rest van het lichaam aantasten.

Kortom, interdentale ragers kunnen de vorming van tandplak helpen voorkomen. Je moet echter behoorlijk ijverig zijn met het schoonmaken van je interdentale ruimtes, want tandplak kan zich al binnen 1 tot 2 dagen na het eten van een maaltijd vormen.

Wanneer moet ik mijn interdentale ragers gebruiken?

De aanbevelingen voor wanneer u uw interdentale ragers moet gebruiken zijn niet eenduidig.

Terwijl Oral Health Foundation aanbeveelt om uw tanden te reinigen voor het poetsen om tandplak los te maken en het poetsen effectiever te maken, raden andere deskundigen aan om na het poetsen te poetsen. Kies dus de optie die het beste bij u past.

Gebruik je interdentale ragers echter minstens één keer per dag en bij voorkeur twee keer per dag voor een effectieve bescherming tegen bacteriegroei.

Het belangrijkste is echter dat u een routine instelt en u daar vrij consequent aan houdt.

Hoe groot moeten interdentale ragers zijn?

Interdentale ragers zijn er in veel verschillende maten, omdat de ruimte tussen tanden en kiezen sterk kan variëren. Er is een maat voor iedereen, ook voor mensen die een of meer tanden missen of tanden hebben die relatief dicht op elkaar staan.

Het kan moeilijk zijn om van tevoren te zeggen welke maat u moet kiezen voor uw interdentale ragers. U kunt meestal uw tandarts vragen u te helpen bij het opmeten van de maat of u kunt zelf verschillende maten proberen. Meestal zult u merken dat u meerdere maten nodig hebt, omdat uw tussenruimten kunnen variëren.

De borstel moet met een beetje druk relatief gemakkelijk glide in de opening kunnen aanbrengen. Er mag echter niet te veel weerstand zijn en het mag ook niet te gemakkelijk zijn om hem glide in en uit te laten gaan.

Wanneer je rageborstels koopt, worden ze gespecificeerd in millimetermaten zoals 0,5 mm. Deze maat geeft de draadgrootte van de spleetborstel aan.

ISO-normen en spleetborstels

De overgrote meerderheid van de fabrikanten van kloofborstels volgt de ISO-normen. ISO staat voor International Organization for Standardisation, een onafhankelijke organisatie die internationale meetstandaarden ontwikkelt voor een groot aantal industrieën. Dit maakt het voor consumenten veel gemakkelijker om individuele producten te vergelijken. Dit geldt bijvoorbeeld voor interdentale ragers.

Je kunt de ISO maten voor interdentale ragers vinden op de website Dentaly.org.

Hier tonen we u het overzicht in een vereenvoudigde versie:

  • ISO maat 0 = draadmaat 0,40 mm
  • ISO maat 1 = draadmaat 0.45 mm
  • ISO grootte 2 = draadgrootte 0,50 mm
  • ISO-maat 3 = draadmaat 0,60 mm
  • ISO maat 4 = draadmaat 0,70 mm
  • ISO maat 5 = draadmaat 0,80 mm
  • ISO maat 6 = draadmaat 1,10 mm
  • ISO maat 7 = draadmaat 1,13 mm
  • ISO maat 8 = draadmaat 1,50 mm

De ISO-formaten van elke fabrikant zijn vaak onderverdeeld in specifieke kleuren, maar pas op dat u geen directe vergelijking maakt, omdat de kleurcategorieën van fabrikant tot fabrikant kunnen verschillen.

Hoewel de ISO-standaard door veel fabrikanten wordt gebruikt, kunnen er ook kleine variaties zijn in de afmetingen.

De Deense fabrikant Tandex is een goed voorbeeld. Zij verwijzen naar ISO-maten, maar de afmetingen op de verpakkingen van bepaalde producten wijken iets af van de officiële cijfers.

Dus als je van het ene merk naar het andere wilt overstappen, loont het om de afmetingen in de gaten te houden - en er niet blindelings op te vertrouwen dat je dezelfde maat krijgt als normaal.

Ook bieden niet alle fabrikanten kierenborstels aan in alle ISO-maten. Het assortiment omvat meestal de middelgrote maten, dus als u de hele kleine of grote interdentale ragers nodig hebt, moet u misschien op zoek gaan naar iets andere merken dan wat u gewend bent.