Xylitol - de caloriearme en natuurlijke zoetstof

Xylitol is chemisch verwant aan suiker en heeft daarom dezelfde zoete smaak. Maar xylitol bevat veel minder calorieën, tot 40% minder dan suiker, en bovendien is het basevormend en niet zuurvormend, wat goed nieuws is voor je tanden.

Op MundFrisk hebben we ervoor gekozen om verschillende xylitolproducten op voorraad te hebben, omdat we je de kans willen geven om vertrouwd te raken met de zoetstof en de vele gunstige bijwerkingen.

Wat is xylitol?

Het is niet ongewoon dat fabrikanten verschillende zoetstoffen gebruiken zoals xylitol, dat wordt gecategoriseerd als een suikeralcohol.

Xylitol wordt veel gebruikt in suikervrije kauwgom, maar er zijn nog veel meer toepassingen, zoals in voeding. Het gebruik van xylitol werd pas echt ontwikkeld toen onderzoekers erin slaagden om de zoetstof te stabiliseren.

Het is ook vermeldenswaard dat xylitol een antibacteriële werking heeft en dus kan helpen om het immuunsysteem te versterken. Andere suikers daarentegen kunnen antibacterieel zijn.

Waar wordt xylitol vandaan gehaald?

Xylitol is op verschillende plaatsen aanwezig. Het wordt van nature geproduceerd in het menselijk lichaam en in vezelrijke groenten en fruit.

Het wordt vaak rechtstreeks gewonnen uit bijvoorbeeld berkenbomen en het kan ook worden geproduceerd door chemische behandeling van houtsuiker.

Wanneer is xylitol ontdekt?

Xylitol is zeker geen nieuwe uitvinding - het is al eeuwen bekend. Het werd al gebruikt in de scheikunde aan het eind van de 19e eeuw, maar raakte daarna in de vergetelheid totdat er tijdens de Tweede Wereldoorlog een natuurlijk suikertekort ontstond. Hierdoor werd het noodzakelijk om na te denken over suikervervangers, waardoor xylitol weer relevant werd.

Vandaag de dag is xylitol een ultrapopulaire keuze in suikervervangers dankzij de vele heilzame eigenschappen. Dus misschien is het tijd om vandaag nog op de xylitol-bandwagon te springen?