Is fluoride in tandpasta nodig?

Het is een van de grootste discussiepunten van de afgelopen tijd geworden, niet in het minst onder verschillende consumenten die ervoor hebben gekozen om helemaal geen fluoride in hun tandpasta te gebruiken, simpelweg omdat het giftig zou zijn voor het organisme.

De vraag is echter of je echt weet waar je nee tegen zegt.

Als je hier op MundFrisk of in je plaatselijke supermarkt een tandpasta koopt, is het vaak vrij duidelijk of deze met of zonder fluoride is. De term fluoride zelf wordt echter door elkaar gebruikt als het gaat om tandpasta's, maar in werkelijkheid is dat een beetje onnauwkeurig omdat fluoride voorkomt in een aantal verschillende chemische verbindingen, met sterk variërende samenstelling en effecten.

Het type fluoride in tandpasta moet fluoride worden genoemd.

In dit artikel vind je een korte introductie van de belangrijkste fluorideverbindingen en waarom fluoride (fluoride) zo vaak wordt gebruikt in tandpasta.

Wat is fluoride precies?

Fluoride is een element, met name een giftig gas. Het staat echter ook bekend als zeer reactief - een van de meest reactieve elementen van allemaal - en wordt daarom in de natuur in allerlei verbindingen aangetroffen.

Fluor komt voor in de lucht, het grondwater, de bodem en zelfs in ons skelet.

Het wordt zowel organisch als anorganisch fluor genoemd; wanneer fluoratomen zich in de natuur met andere elementen verbinden, wordt fluor anorganisch of opgelost genoemd en kan nu in plaats daarvan fluoride worden genoemd. Bekende fluoriden zijn natriumfluoride en calciumfluoride.

Het is daarom belangrijk om te begrijpen dat fluor één stof is, terwijl bijvoorbeeld natriumfluoride een heel andere samenstelling heeft en daarom ook andere eigenschappen.

Er zijn ook gefluoreerde stoffen, die weer niet verward moeten worden met fluor in zijn pure vorm en de verschillende fluoriden. Gefluoreerde stoffen worden vaak PFAS genoemd, verwijzend naar"een groep door de mens gemaakte chemicaliën" met fluoratomen. Deze door de mens gemaakte chemicaliën zijn moeilijk af te breken in de natuur en hebben daarom de weinig vleiende bijnaam "eeuwigdurende chemicaliën" gekregen, omdat ze zich jarenlang kunnen ophopen in verschillende organismen. Er wordt aangenomen dat ze zo gevaarlijk zijn dat ze leverschade, kanker en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken omdat ze hormoonontregelaars kunnen zijn.

PFAS worden al vele jaren gebruikt in de industrie, bijvoorbeeld in waterdichting, Teflon coatings, make-up en verschillende verpakkingen.

Door het toegenomen onderzoek naar PFAS zijn fabrikanten zich veel meer bewust geworden van de langetermijneffecten van deze stoffen, waardoor ze in veel grotere mate dan voorheen worden weggelaten.

Waarom is fluoride goed voor tandpasta?

Fluoriden zoals natriumfluoride en calciumfluoride worden in veel tandpasta's en andere tandverzorgingsproducten gebruikt; deze termen verwijzen naar fluoride dat is gecombineerd met respectievelijk natrium en calcium, en zijn technisch gezien fluoridezouten.

Het wijdverbreide gebruik van fluoride is grotendeels te danken aan het verbazingwekkende vermogen van fluoride om het tandglazuur te versterken en zo tandbederf en gingivitis te voorkomen.

Wereldwijd wordt beweerd dat fluoride de afgelopen decennia een pioniersrol heeft gespeeld bij het terugdringen van cariës in de westerse wereld. Het is een gebied waar in de loop der jaren talloze onderzoeken naar zijn gedaan en dat is een van de redenen waarom de Deense Dental Association vandaag de dag nog steeds het gebruik van tandpasta met fluoride aanbeveelt, simpelweg omdat het een belangrijke bron van anticariës is en kan helpen bij het verminderen van de snelheid waarmee cariës zich ontwikkelt.

Mensen hebben altijd geprobeerd om hun tanden op de een of andere manier schoon te maken met behulp van miswak wortels en andere bestanddelen uit de natuur. Men zegt echter dat de moderne tandpasta dateert van rond de jaren 1870 met Dr. Washington Sheffield's tandpastamengsel van zuiveringszout, krijt en natriumcarbonaat, terwijl fluoriden hun weg vonden in tandpasta rond de jaren 1950 na uitgebreid onderzoek door de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten.

Terwijl natriumfluoride en calciumfluoride de meest gebruikte fluoriden in de tandheelkunde zijn, heeft een nieuwe speler in de vorm van aminfluoride zijn weg naar de markt gevonden. Aminfluoride heeft bewezen nog effectiever te zijn in het bestrijden van zowel cariës als gingivitis dan bijvoorbeeld natriumfluoride en wordt daarom ook veel gebruikt in zowel tandpasta's als mondspoelingen.

Hoeveel fluoride kan ik consumeren?

Omdat fluoride in zoveel verbindingen voorkomt, consumeer je als individu elke dag fluoride. Er zitten zelfs fluoriden in je drinkwater. Daarom kun je fluoride niet helemaal vermijden.

Er worden slechts kleine hoeveelheden fluoride gebruikt in verschillende tandverzorgingsproducten, omdat het genoeg is om cariës te bestrijden. Het is echter ook belangrijk om te beseffen dat fluoride in grotere hoeveelheden vergiftiging kan veroorzaken. Daarom zijn er grenswaarden vastgesteld voor de hoeveelheid fluoride die bijvoorbeeld in tandpasta mag worden gebruikt.

De huidige limiet is 0,15 gram fluoride per 100 gram tandpasta. Dit komt overeen met 1500 PPM ("Parts Per Million") en geeft aan hoe hoog de concentratie is. De meeste tandpasta's hebben een niveau rond de 1450 PPM, maar als consument is het natuurlijk altijd handig om in de gaten te houden of het product in kwestie aan de limiet voldoet.

Je kunt fluoride in tandpasta zonder problemen consumeren; tekenen van vergiftiging treden alleen op als je meerdere tubes tandpasta tegelijk consumeert(over het algemeen 6 tubes voor volwassenen, aangezien vergiftiging optreedt rond 1 gram fluoride).

Het is echter altijd belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en het is een goed idee om de tandpasta niet door te slikken.

Er moet ook worden benadrukt dat het gebruik van fluoride voortdurend wordt onderzocht, inclusief het effect op de ontwikkeling van de hersenen bij hogere inname. Daarom zijn er ook speciale aanbevelingen voor zwangere vrouwen en kinderen met betrekking tot gebotteld water, terwijl de limieten voor tandpasta ongewijzigd zijn gebleven vanwege de toch al zeer kleine hoeveelheden per product.

Wat is beter: fluoride of geen fluoride?

Natuurlijk is het jouw keuze of je tandpasta met of zonder fluoride wilt. De Deense Dental Association raadt nog steeds aan om de fluoride varianten te kiezen, omdat deze bewezen effectief zijn tegen tandbederf.

Verschillende fabrikanten zijn echter begonnen met het aanbieden van alternatieven voor fluoridetandpasta's, waarbij ze vertrouwen op de eigen remedies van de natuur, net zoals ze dat deden voor de komst van fluoride in de tandheelkunde.

Laten we de voor- en nadelen van fluoride eens op een rijtje zetten: sommige tandartsen vragen zich nog steeds af of het mogelijk is om een middel tegen gaatjes te vinden dat net zo effectief is als fluoride, ook al zijn de tandpasta's op natuurlijke basis zeer effectief. Maar het is juist het vermogen van fluoride om tandbederf te vertragen of zelfs te elimineren dat de reden is dat het al zoveel jaren in de tandheelkunde wordt gebruikt. Omgekeerd is fluoride ook nog steeds een van de onderwerpen van intensief wetenschappelijk onderzoek, ook al wordt aangenomen dat fluoride in kleine hoeveelheden niet schadelijk is voor het organisme.

Als je kiest voor een tandpasta zonder fluoride, kan het verstandig zijn om aanvullende antibacteriële producten te gebruiken, zoals een mondwater met het antiseptische Tea Tree Oil en dergelijke.

Kies uit ons assortiment tandpasta's met en zonder fluoride

Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt, hebben we een enorme selectie tandpasta's waarbij je kunt kiezen of deze fluoride bevat of niet: